De docenten
Koen Cosaert (° Kortrijk, 1963) Directeur.
Behaalde aan de Katholieke Universiteit Leuven met het proefschrift "Jef Denyn, wegbereider van een nieuwe beiaardkunst" het licentiaatsdiploma in de musicologie. Daarnaast behaalde hij het laureaatsdiploma van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Orgel en viool studeerde hij aan het Conservatorium te Kortrijk.
Hij is sedert 1 september 2010 directeur van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn" te Mechelen. Aan dit instituut en aan de afdeling ervan te Roeselare was hij sinds 1987 docent beiaardspel, campanologie en harmonie. Sedert 2007 is hij ook gastprofessor aan de Staatsuniversiteit van Sint-Petersburg. Aan het Nederlands Carillon Instituut te Dordrecht staat hij in voor het vak campanologie.
Te Kortrijk, Izegem, Harelbeke en Roeselare is hij actief als stadsbeiaardier. In deze laatste stad ontving hij in 2011 de Cultuurtrofee voor zijn grote verdiensten als ambassadeur van de beiaardkunst.
Hij maakte concertreizen doorheen geheel Europa en de Verenigde Staten. Hij was te horen op belangrijke muziekfestivals als het Festival van Vlaanderen, het Happy New Festival te Kortrijk en het Festival Oude Muziek te Utrecht.
Als campanoloog werkte hij mee aan verschillende tentoonstellingen, tijdschriften en publicaties over klokken en beiaarden. Verder gaf hij lezingen op congressen en studiedagen in België, de Verenigde Staten, Duitsland, Ierland, Rusland en Nederland.
Koen Cosaert is bestuurslid van de Roeselaarse Klokkengilde, adviserend bestuurslid van de Vlaamse Beiaard Vereniging en secretaris voor de Europese landen van de Wereld Beiaard Federatie (WCF).
Van 1987 tot 2005 was hij organist aan de Sint-Elisabethkerk te Kortrijk. In die periode verzorgde hij ook geregeld orgelconcerten in binnen- en buitenland.
Elena Sadina werd geboren in 1970 te Ivanovo in Rusland. Zij behaalde haar meesterdiploma met grootste onderscheiding in 1994 aan het Staatsconservatorium te Saratov.
Tijdens haar studies werkte zij als lerares aan de Muziekacademie te Saratov en als soliste van het Staatsorkest te
Sint-Petersburg.
Zij verwierf in 1994 het einddiploma aan de Russische Academie voor
Klokkenkunst. Ze werd Laureaat van de Russische wedstrijd voor volksinstrumenten te Nizhnij Novgorod, 1989,
en winnares van de Algemene Russische Klokkenspelwedstrijd te Jaroslavl, 1992.
Verder werd ze ook Laureaat van de Internatiolale beiaardwedstrijd te Brielle (Nederland), 1999 en winnares
van de Internationale compositiewedstrijd voor beiaard, prijs Staf Nees, 2002.
In 2003 verwierf ze het einddiploma met grootste onderscheiding aan de Koninklijke Beiaardschool ´´Jef Denyn´´ te Mechelen.
Zij ondernam verschillende concertreizen en nam deel aan diverse festivals in Europa en de Verenigde Staten van
Amerika.
Sedert 2000 is zij als gastdocente verbonden aan het Middlebury College
(USA) en in 2003 werd zij beiaardier te Hulst (Nederland).
Elena Sadina is sedert september 2004 docente aan de Koninklijke Beiaardschool waar zij beiaardspel, piano en samenzang onderricht.
Zij nam het initiatief om een klas voor kinderen op te richten om hen zo jong mogelijk met het klokkenspel vertrouwd te maken.
In oktober 2005 heeft zij de internationale beiardwedstrijd voor vrouwelijke beiaardiers gewonnen die georganiseerd was door de vzw Patacon met de medewerking van UNESCO.
Tom van Peer
Tom Van Peer, Mechelse titularis-beiaardier van O-L-V over de Dijle en de Sint-Laurentiuskerk van Lokeren.
Tom was in 1998 de laureaat van de eerste Koningin Fabiolawedstrijd.
Eddy Mariën
Werd geboren in 1962 en kreeg de eerste beginselen van piano en beiaard van zijn stiefvader Jef Rottiers. Eddy Mariën voltooide zijn pianostudies aan het Muziekconservatorium
van Mechelen en studeerde nadien aan de Internationale Hogeschool voor Beiaardkunst te Mechelen, waar hij nu docent is.
Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde hij de graad Meester in Muziek. Hij werd aangesteld als adjunct-stadsbeiaardier van Mechelen, beiaardier van
Meise en stadsbeiaardier van Leuven en Halle. Onder zijn impuls kreeg Meise een volledig nieuwe beiaard.
Hij ondernam diverse concertreizen in Europa, Amerika en Nieuw-Zeeland
en werd uitgenodigd voor congressen en festivals. Hij nam meerdere CD’s op, waaronder Carillon and Guitar en Romantische beiaardmuziek. Met combinaties voor beiaard met gitaar, koperkwintet,
vibrafoon en ballet kende hij een opmerkelijk succes.
Hij werd
laureaat van de Koningin Fabiolawedstrijd (1987) en won de internationale beiaardwedstrijden in Nijmegen (1989) en Berlijn (1991).
Is stadsbeiaardier van Mechelen.
Dina Verheyden
Kreeg haar muzikale studies aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Vilvoorde, waar ze klarinet, orgel en zang studeerde. In 2006 behaalde ze haar meestergraad zang aan het Lemmensinstituut te Leuven en in 2007 het diploma Beiaard aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen bij haar leraar Eddy Mariën. Dina is docente samenzang en beiaard en campanologie aan de beiaardschool.
Boudewijn Zwart studeerde hoofdvak piano aan het Sweelinck-conservatorium te Amsterdam en beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort. Hij is organist van de Gereformeerde Kerk te Grootegast en stadsbeiaardier van Amsterdam (Westertoren), Bergambacht, Dordrecht, Ede, Gouda, IJsselstein, Schoonhoven en Zeewolde. Daarnaast is hij werkzaam als pianist en componist. Hij is beiaarddocent aan het Carillon Instituut Nederland. Zijn spel is op meerdere CD's vastgelegd. Dit jaar verrast hij de muziekwereld met een eigen ontworpen rijdend Concert Carillon. Onder de titel 'Bell Moods' organiseert hij rond deze beiaard een serie concerten waarin het instrument te horen is in verschillende muziekformaties.
Boudewijn Zwart staat als beiaardier reeds jaren internationaal te boek als één van de absolute wereldtoppers. Zijn uiterst virtuoze en bijzonder dynamische spel strekt talloze beiaard luisteraars maar ook collega-beiaardiers en -studenten tot voorbeeld.
Erik Vandevoort studeerde aan het Lemmensinstituut, het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en het conservatorium van Maastricht.
Hij behaalde het einddiploma van de Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn".
Aan het Noordlimburgs Instituut voor Kunstonderwijs is hij leraar orgel, samenspel, begeleidingspraktijk en ICT.
Hij is stadsbeiaardier van Peer en Roermond, organist van de St.-Trudokerk te Peer en is dirigent van twee jeugdorkesten.
In 2002 richtte hij samen met de Koninklijke Beiaardschool een bijafdeling op in Peer waar hij lesgever is.
2020 is het jaar waarin Erik met pensioen is gegaan.
Jo Haazen (ere-directeur) werd geboren te Antwerpen op 24 december 1944. Hij studeerde aan de Koninklijke Beiaardschool te Mechelen en aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen.
Door zijn grote virtuositeit en zijn typische speelwijze ontwikkelde hij zich tot een van de beste beiaardiers van de huidige generatie.
Hij ligt ontegensprekelijk aan de basis van de weder-opleving van de beiaard-kunst in ons land na de tweede wereldoorlog en hij wordt door kenners zowel nationaal als internationaal beschouwd als een eminentie op beiaard-gebied.
Sedert 1981 is hij stadsbeiaardier te Mechelen en directeur van de wereldvermaarde Koninklijke Beiaardschool 'Jef Denyn'.
Jo Haazen heeft tal van internationale contacten. Na de perestroika zette hij zich in voor de verspreiding van de beiaardcultuur in Rusland, een land met een oude klokkentraditie. Een eerste tastbaar resultaat is de nieuwe beiaard van Sint-Petersburg en de vorming van de Russische beiaardiers in de koninklijke beiaardschool.